CELE MAI BUNE TAVI PENTRU COPT

CELE MAI BUNE TAVI PENTRU COPT
Succesul in ale coptului depinde nu numai de ingrediente si reteta, dar si de tavile de copt potrivite. Tipul, forma, dimensiunea - sunt indicatori importanti de care ar trebuie sa tineti cont atunci cand alegetii o tava de copt. 
In comertul de profil puteti gasi nu numai tavi de copt traditionale din aluminiu dar si din sticla, fonta, ceramica, teflon, silicon si otel. Cu cadru, perforate,  cu suprafata antiaderenta- producatorii de tavi incearca sa se adapteze nevoilor clientilor. Dar cum sa nu te incurci in toata varietatea de oferte si sa cumperi exact ceea ce ai nevoie?


Ce tava de copt este necesara pentru a coace paine si care este mai buna pentru prajituri sau chifle?



Tava pentru copt paine

Cele mai bune tavi pentru copt paine sunt fabricate din aluminiu. Sunt usoare, nu ruginesc, nu se ard, se incalzesc rapid, iar aluatul este copt uniform in ele. O tava dreptunghiulara cu laturile inalte este perfecta pentru coacerea aluatului.







Puteti opta pentru o versiune cu perforare – ventilatia(convectia) suplimentara ajuta sa obtineti o crusta crocanta si apetisanta.








Puteti folosi si tavile de copt din silicon

Flexibile, usoare, antiaderente, usor de curatat si pot rezista la temperaturi de la -60 la +230 de grade. Cu toate acestea, siliconul nu este potrivit pentru aluat subtire sau aluatul moale care poate creste foarte mult,atunci tava siliconica de copt se poate deforma in timpul procesului de coacere, ceea ce inseamna ca produsele la copt isi vor schimba forma.









Brutari profesionisti nu recomanda coacerea painii in tavi din fonta si otel: astfel de forme de copt sunt foarte grele, copturile se lipesc adesea de suprafata si se pot coace neuniform din cauza conductibilitatii termice scazute.








Tava pentru prajituri

Pentru prajituri, este mai bine sa alegeti o tava de copt cu laturile inalte - cel putin 4 cm.
Aluatul pentru pandispan nu se toarna mai mult de 2/3 din inaltimea partilor laterale.
Pentru prajituri se folosesc forme dreptunghiulare sau patrate,pentru tort se aleg mai des cele rotunde.




Cel mai potrivit pentru prăjituri

-Tavi usoare din aluminiu;
-Tavi si forme demontabile cu suprafata antiaderenta;
-Forme de hartie sau aluminiu de unica folosinta.


Formele din hartie sau aluminiu sunt foarte avantajoase, dar au si dezavantaje: va trebui sa le cumparati de fiecare data, iar fragilitatea lor poate duce la deformarea si deteriorarea prajiturilor.


Patiserie si Panificatie

Tavile de copt din aluminiu si aici sunt din nou pe primul loc !
Si asta pentru ca au o multime de avantaje pentru produsele din aluat:
-Se incalzeste rapid si uniform
-Nu arde
-Nu se deformeaza
-Nu rugineste
-Este usoara
Ca sa nu ai surprize neplacute, sa nu se lipeasca aluatul, greseaza tava sau foloseste hartia de copt .
Gustarile si preparatele se vor raci mai rapid si se vor desprinde usor de suprafata tavei.Este recomandat sa folositi tavile de copt din aluminiu cu margini joase.






De asemenea, puteti folosi si tavile de copt din otel inoxidabil sau din fier. Recipientele din aceste materiale sunt mai ieftine,usor de curatat, si nu absorb mirosuri, dar au o conductibilitate termica mult mai scazuta.Se incalzesc mai greu si prepararea dureaza mai mult decat in tavile de aluminiu.

 
Tavile din ceramica si sticla


Sunt mai potrivite pentru mancarurilr inabusite. De exemplu, pentru prepararea fripturii, budincii cu legume, tocanitelor din legume si carne. La fel ca si tavile din ceramica,si tavile din sticla se pot sparge usor, daca le scapi din mana.

Intretinerea tavilor de copt

Fiecare tava necesita o atentie speciala. De exemplu, stratul antiaderent poate fi usor zgariat de ustensile sau perii metalice la spalat, este recomandat sa le cureti manual,foloseste un detergent usor si un burete moale pentru a nu deteriora stratul antiaderent. 
 Tavile din fonta  pot rugini,pentru a evita acest lucru – dupa utilizare, vasele spalate trebuie sterse bine sau incalzite putin la foc, sa se evapore toata apa.Fonta absoarbe mirosurile. Nu se recomanda pastrarea alimentelor gatite in vase din fonta. Dupa preparare, acestea trebuie mutate, iar vasul spalat si uscat. 
  Tavile din sticla si ceramica trebuie manevrate cu deosebita grija.  Nu pune un vas din ceramica sau sticla in cuptorul incins, iar dupa ce scoateti din cuptor nu o puneti sub jet de apa rece.
  Tavile din otel inoxidabil subtiri se pot deforma in timp.
Siliconul de calitate scazuta deasemene isi poate pierde forma, rezultand produse de panificatie neuniforme.

In general, tavile metalice sunt cele mai durabile, in timp ce cele din sticla si ceramica sunt cele mai fragile si predispuse la crapare,ciobire sau spargere.

Cea mai universala tava pentru copt produse de panificatie, prajituri,torturi este cea din aluminiu. Cu toate acestea, este necesar sa alegeti tave de inalta calitate, cu pereti grosi.


 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!